E-bikes zijn steeds vaker het doel van dieven; Sparta antwoordt

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Niet alleen onder consumenten, maar ook als doel van dieven. Douwe Boeijenga van ENRA spreekt in een interview over “een explosie aan diefstallen van e-bikes.”  Vorig jaar werd er in Nederland een recordaantal gestolen. Naar schatting waren dit er ruim 25.000!

De komende tijd worden de plaatsen waar de meeste e-bikes verdwijnen in kaart gebracht. Op die locaties gaat de politie elektrische ‘lokfietsen’ neerzetten. Zodra deze fietsen verplaatst worden, krijgt de politie een seintje. De GPS-zender in deze fietsen geeft door welke weg de gestolen fiets aflegt. Op deze manier kunnen de dieven worden opgespoord en aangehouden.

Sparta onderneemt de volgende stappen om de diefstal van gestolen e-bikes tegen te gaan:

  • Lancering Connected e-bike

    Binnen de nieuwe e-bikes collectie van Sparta is nu een e-bike beschikbaar met track&trace functie: de Sparta M8i Ltd Connected. Ook wordt er bij deze fiets een applicatie ontwikkeld. De zender in de fiets staat in contact met de applicatie. Via de applicatie krijg je een notificatie op je telefoon zodra de fiets onverwachts wordt bewogen. Mocht je jouw fiets kwijt zijn, kun je deze via de applicatie gemakkelijk terugvinden.

  • Anti-diefstalpreventie ION® systemen

    De Sparta e-bikes met ION® systeem zijn voorzien van anti-diefstalpreventie. ION®-technologie biedt namelijk geen technische ondersteuning zodra de display niet is aangesloten. Dus haal je de display van de elektrische fiets, dan wordt de fiets niet meer ondersteunt.

  • AXA ART goedgekeurde sloten

    De elektrische fietsen van Sparta zijn uitgerust met ringsloten van AXA. Al deze ringsloten zijn ART goedgekeurd. ART goedgekeurde sloten worden door een onafhankelijke organisatie getest op hun veiligheid.

Tip: neem preventieve maatregelen om jouw e-bike te beschermen tegen diefstal!

Zowel verzekeraars als slotenfabrikant AXA adviseren om een tweede slot te gebruiken om de elektrische fiets op slot te zetten. Met dit tweede slot kan je de fiets vastmaken aan een hek of paal, zodat de fiets niet opgetild kan worden en in een busje worden geplaatst. Bovendien hebben fietsendieven vaak 1 specialisme en laten ze fietsen met meerdere sloten daardoor vaak met rust