Sparta ION® technologie dubbel in de prijzen!

Tijdens de aftrap van de Nationale E-bike Testdagen op zaterdag 28 februari heeft Sparta zowel de RAI Fiets Innovatie Award als de verkiezing tot High Speed E-bike van het Jaar 2015 in de wacht weten te slepen. Beide prijzen won Sparta met de in eigen huis ontwikkelde ION® technologie. Innovatie van eigen bodem doet het dus opvallend goed!

Vorig jaar werd de nieuw geïntroduceerde Sparta ION® Espeed al bekroond met een Innovatie Award. De ION® Espeed behoort tot het segment van de high-speed e-bikes. Dat zijn elektrische fietsen waarmee je met gemak 40 tot 45 kilometer per uur kan halen. Een ideale oplossing voor iedereen die wel eens vaker de auto wil laten staan of gewoon wat meer beweging zoekt. En getuige het RDW kentekenregister met succes. De ION® Espeed is met afstand de meest geregistreerde high speed E-bike. De bekroning tot High Speed E-bike van het Jaar 2015 komt dan ook niet volledig uit de lucht vallen.

De Fiets Innovatie Award 2015 ging net als vorig jaar eveneens naar Sparta. Door de ION® technologie te integreren in Google Glass laat Sparta zien hoe een smart device kan communiceren met een elektrische fiets. Sparta gaat daarmee een stuk verder dan eerdere experimenten met Google Glass. Zo heeft de elektrische fiets dankzij Glass geen display of andere bedieningsunit meer nodig. De berijder kan letterlijk met een oogwenk de fiets bedienen, maar de fiets kan zich ook automatisch aanpassen zonder dat de berijder daarvoor een handeling moet verrichten. Bijvoorbeeld door het energieverbruik te verlagen zodra de fietser zijn bestemming niet dreigt te halen. Een mooi voorbeeld hoe de koppeling van apparaten aan het internet ons dagelijks leven een stuk gemakkelijk kan maken.

Google heeft recent aangekondigd een nieuwe versie van Google Glass op de markt te gaan brengen. Toch blijft het nog even afwachten of Sparta ook een nieuwe ION® & Glass e-bike zal introduceren. Maar zeker is wel dat Sparta met de ION® technologie zal blijven innoveren.

ION® technologie; slimme software van eigen bodem

Iedereen die wel eens op zoek is geweest naar een elektrische fiets zal het opgevallen zijn. De fietsmerken maken gebruik van veel verschillende systemen waardoor er veel aanbod is. Zoveel zelfs dat het verschil maar lastig te begrijpen is. Ook in de Nederlandse fietscultuur zijn veel fietsen voorzien van motoren of systemen van bekende en minder bekende namen uit Duitsland, Japan en andere delen van Azië. De ION® technologie is daarop een opvallende uitzondering. Het kloppende hart van de ION® technologie is haar slimme software die door Sparta in eigen huis is ontwikkeld. Hierdoor is het Apeldoornse bedrijf in staat om continu verbeteringen of nieuwe innovaties door te voeren.

Veel verbeteringen komen uit ervaringen van andere ION® gebruikers. Net als bij de moderne auto wordt een ION® bij iedere servicebeurt met een computerprogramma ‘uitgelezen’ . Niet alleen om mogelijke storingen te ontdekken, maar ook om het feitelijke gebruik in de praktijk vast te leggen. Hoe ver wordt er gefietst? In welke ondersteuningsstand? Hoe wordt er geladen en hoe lang? Al deze informatie van ruim 600.000 ION® gebruikers komt (anoniem) bij de E-bike ontwikkelaars van Sparta terug. En deze kennis wordt bij iedere volgende servicebeurt in de vorm van verbeterde programma’s weer teruggeven aan de ION® berijder.

Naast continue verbeteringen, maakt de ION® technologie ook interactie met de berijder mogelijk. Zo ontving Sparta al in 2010 een nominatie voor de RAI Innovatie Award door de ION® technologie te koppelen aan de hartslag van de berijder. Eenvoudig gezegd past de fiets zijn ondersteuning aan zodra een hogere hartslag waargenomen wordt. De fiets ‘ziet’ als het ware dat de berijder een zware inspanning moet leveren en voert de ondersteuning op zodat de fietser minder zwaar hoeft te trappen. Met als gevolg dat zijn hartslag zal weer dalen. Het voordeel voor de fietser is dat hij altijd met een comfortabele inspanning rijdt en niet zelf zijn ondersteuning hoeft aan te passen aan de inspanning die zijn lichaam ervaart.

En nu is er dus Google Glass. Het eerste voorbeeld hoe een smart device kan communiceren met de elektrische fiets en het gedrag van deze fiets kan beïnvloeden afhankelijk van de wensen van de berijder. Twee apparaten werken samen om de doelstelling van de berijder te behalen. Het lijkt er op dat The Internet of Things haar intrede heeft gemaakt in de fietsindustrie.