Alles wat jij moet weten over de batterij van jouw e-bike

Ben je van plan om een nieuwe e-bike te kopen? Dan is het verstandig om je eerst af te vragen waar je de elektrische fiets voor gaat gebruiken en hoe ver je gaat fietsen. Zo kan je een e-bike batterij optimaal afstemmen op jouw e-bike rit zonder je zorgen te moeten maken of de batterij jouw ritten wel aankan. Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Youtube player

Het aantal Wh van een e-bike batterij

Als je informatie leest over een e-bike batterij, hebben we het vaak over het aantal Wh. Dit staat voor het aantal Wattuur. Met het aantal Wh wordt aangegeven hoeveel energie er wordt opgeslagen in de e-bike batterij en hoever je hier dus mee kan fietsen. Het verschil tussen een 300Wh, 400Wh, 500Wh en 625Wh batterij zit ‘m dus in de actieradius van de fiets.

Ben je van plan om je e-bike te gebruiken voor korte ritjes, dan kan je kiezen voor een 300Wh batterij. Wil je de e-bike voor lange afstanden-  zoals woon-werk verkeer- gebruiken, dan kan je beter gaan voor een grote batterij van 500Wh of 625Wh.

Dual Battery

Wil je nóg verder rijden, dan is de Dual Battery optie ideaal voor het gebruik van jouw e-bike! 
Sommige e-bikes van Sparta hebben de mogelijkheid om een extra batterij op de e-bike te kunnen monteren. Dit systeem noemen we ‘Dual Battery’.  Hierdoor profiteer je dus van alle voordelen van de tweede batterij op je e-bike.

Op een e-bike met Dual Battery mogelijkheid kan je de actieradius aanzienlijk vergroten. Hierdoor heb je een maximale batterijcapaciteit van wel 1125Wh!  Ideaal om de langere afstanden zoals je woon-werkverkeer te trotseren.

Bekijk alle fietsen met de Dual Battery mogelijkheid

Dual Battery

Welke batterij past bij mij?

Gebruik je jouw e-bike voor de korte stukjes? Dan kan je waarschijnlijk wel uit de voeten met een 300 Wh batterij. Ga jij de challenge aan om je e-bike voor grotere afstanden zoals woon-werk verkeer te gebruiken? Dan raden wij je aan om een 500 of 625 Wh te overwegen. Zo ben je er zeker van dat je altijd kan profiteren van de power die de e-bike je biedt!

Lees hier welke batterij het beste bij jou past

Het verschil tussen een 300Wh, 400Wh, 500Wh en 625Wh accu

Simpel berekenen hoe ver je kan fietsen op je e-bike

Ben jij nou benieuwd naar de actieradius van jouw rit, dan heeft Bosch een handige actieradiuscalculator waarop je alle gegevens kan invoeren zodat je een realistische schatting hebt van hoever je kan rijden op je e-bike.

Hoe laad ik mijn e-bike batterij juist op?

Volg altijd het laadadvies dat je bij je fiets hebt meegekregen. Laad de batterij van je elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op (Ideaal: tussen 10 tot 25 graden celcius). Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. Opladen zonder zicht op een batterij, bijvoorbeeld 's nachts in een woonhuis, raden we af.

Zodra de batterij is opgeladen kan je hem van het stroomnet verwijderen. Laad de batterij altijd op met de daarvoor bestemde oplader. Koop nooit opladers die niet gecertificeerd zijn en niet door de fabrikant van de elektrische fiets aangeraden worden.

Lees meer over het veilig laden van je e-bike batterij

De accucapaciteit van een e-bike accu

De batterijpositie op een e-bike

Er zijn 2 mogelijkheden voor de batterijpositie. Een e-bike met een uitneembare batterij onder de achterdrager of een batterij die vast zit in het frame.

Uitneembare batterij

De meeste elektrische fietsen hebben een batterij onder de achterdrager. Je kan de batterij dus altijd van de fiets halen, en opladen op een plek die jou het beste uitkomt. Soms zit de uitneembare batterij op het frame van een e-bike.

batterij weggewerkt in het frame.

Liever een batterij die niet zichtbaar is? kies dan voor een e-bike waarbij de batterij is weggewerkt in het frame. Een batterij op deze positie maakt je nieuwe ride gelijk een stuk stabieler. Bij deze e-bikes zit de batterij in het frame, maar kan je de batterij ook uitnemen om ‘m binnen op te laden.

Bosch accu CP van e-bike A-shine m10b van Sparta

Zelf het verschil ervaren? 

Ben je overtuigd dat een e-bike van Sparta de ideale partner in crime is voor jouw dagelijkse ritten? Test en ervaar een e-bike van Sparta bij een lokale Sparta dealer.

Meer over e-bikes testen