Veilig en correct opladen van  je e-bike batterij

Heb je vragen over de veiligheid van je e-bike batterij? Of heb je weleens gehoord dat een e-bike in brand is gevlogen? We leggen hier precies uit wat je moet weten over jouw e-bike batterij.

De e-bike batterij van jouw Sparta fiets juist opladen

Fietsbatterij’s van Sparta worden getest volgens strenge Europese normen om de veiligheid te garanderen. Ondanks de hoge veiligheidsstandaard is er altijd een zeer kleine kans aanwezig dat een batterij defect raakt en daaruit brand voortkomt.

Wat kan er fout gaan bij het laden van een e-bike batterij?

Een batterij kan vlamvatten. Wees gerust: Dit ontstaat in de meeste gevallen door verkeerd gebruik. Zoals een te lange blootstelling aan hoge of lage temperaturen, beschadiging aan de behuizing door vallen of stoten, of het gebruik van verkeerde oplaadadapters.

Je kunt zelf extra voorzorgsmaatregelen treffen om de al zeer kleine kans nóg kleiner te maken.

Youtube player

Hoe laad ik mijn e-bike batterij juist op?

 • Volg altijd het laadadvies dat je bij je fiets hebt meegekregen. Laad de batterij van je elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op (Ideaal: tussen 10 tot 25 graden Celsius).

 • Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. Opladen zonder zicht op een batterij, bijvoorbeeld 's nachts in een woonhuis, raden we af.

 • Zodra de batterij is opgeladen kan je hem van het stroomnet verwijderen. Laad de batterij altijd op met de daarvoor bestemde oplader. Koop nooit opladers die niet gecertificeerd zijn en niet door de fabrikant van de elektrische fiets aangeraden worden.

Hoe laad ik mijn e-bike accu juist op?

Gaat het tóch mis? Schakel hulpdiensten in bij ernstige beschadigingen aan een e-bike batterij

Constateer je lekkende vloeistof, overmatige hitte, een sterke geur, rook of vonken bij het opladen van de elektrische fietsbatterij, haal deze dan direct van stroomnet.

Stop onmiddellijk met het gebruik van de e-bike batterij en koppel deze eventueel los van de lader. Verplaats het apparaat naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen, als dit veilig kan. En neem contact op met een hulpdienst zoals de brandweer.

Door het opvolgen van bovenstaande tips sluit je risico's op brand door een e-bike batterij zoveel mogelijk uit.

Specifieke informatie over laden vind je in de handleiding van je e-bike of neem contact met ons op als je vragen hebt over het veilig laden van je e-bike batterij.

Sparta e-bike onderhour door een Sparta dealer

Extra tips bij het gebruik van een batterij voor e-bikes

Volg deze tips op voor veilig laden van je e-bike batterij:

 • Leg de batterij altijd in de buurt van een rookmelder, in een brandveilige ruimte buiten bereik van brandbare materialen

 • Leg de batterij niet in het directe zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur.

 • Houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen in een woonhuis raden we af

 • Haal de lader van de batterij uit het stopcontact wanneer deze vol is (lees voor exacte instructies de laadinstructie in de handleiding, sommige batterij's schakelen namelijk zelf af van het stroomnet)

 • Heb je je e-bike of batterij laten vallen of heb je een aanrijding gehad? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door de fietsspecialist controleren

 • Stal de e-bike niet langdurig met de batterij in de brandende zon, kies voor schaduw. Lukt dit niet, haal dan de batterij eruit en berg hem op op een koele en droge plek

 • Koop alleen batterijen en oplaadapparaten van bekende fabrikanten en via geautoriseerde verkopers (Sparta dealers). De kwaliteit van en veiligheidseisen aan batterijen en batterijladers via onofficiële partijen is vaak onvoldoende

 • Voor alle e-bikes geldt: volg de gebruiksaanwijzing van de e-bike. Lees de laadinstructies altijd goed door. De brandweer geeft ook altijd actuele informatie over het veilig laden van batterij's.