Alles over de batterij en actieradius van je e-bike

Hoever je kan fietsen met een elektrische fiets wordt ook wel de actieradius genoemd. De actieradius is sterk afhankelijk van welk soort batterij je gebruikt op je e-bike.

Hoe langer je fietsritten zijn, hoe grotere capaciteit van je batterij wenselijk is. En hoe sterker je de trapondersteuning graag hebt, hoe sneller de batterij leeg raakt. Fiets je graag een lange rit, dan kies je dus een grotere inhoud van de batterij.

Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius en minder vaak opladen als je langere ritten fietst.

Sparta biedt bij diverse modellen een batterij-keuze. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf je actieradius te bepalen en zo heb je ook zelf de aanschafprijs in de hand.

Youtube player

Actieradius van mijn elektrische fiets: hoe ver kan ik nog fietsen?

Het is misschien wel de meestgestelde vraag als het op e-bikes aankomt. Hoe ver kan ik nog rijden mijn e-bike batterij? Omdat er veel factoren meespelen, is deze vraag erg lastig te beantwoorden. Denk dan aan de wind, jouw gewicht of zelfs het wegdek... Verder zijn er ook veel verschillende soorten batterij’s waaruit je kan kiezen. Het is dus lastig om precies te zeggen hoe ver je met je e-bike kan fietsen, bij onze e-bikes vind je altijd wel een handig overzichtje met een indicatie van de reikwijdte.

Op het display van je e-bike kan je altijd de range (hoe ver je nog kan fietsen) aflezen zodat je een inschatting kan maken hoe ver je nog komt met de huidige capaciteit van je batterij. Zo zorg je er zelf voor dat je rit niet wordt onderbroken door een lege batterij.

Close-up van Bosch Intuvia e-bike display

Factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike. Hieronder worden de belangrijkste factoren benoemd:

+ Gewicht

Het totale gewicht van de fiets, de berijder en belading heeft invloed op de actieradius

+ Weerstand

Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en kwaliteit van het asfalt. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius wordt

+ Schakelgedrag

Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten koste van de actieradius. E-bikes met een Bosch Intuvia display zijn voorzien van handig schakeladvies zodat je snel en makkelijk ziet wanneer je moet op- en terugschakelen.

+ Temperatuur

e-bike batterijen presteren minder goed bij extreme temperaturen.

+ Leeftijd van de batterij

alle batterijen zijn onderhevig aan veroudering. Deze veroudering wordt veroorzaakt door leeftijd en het aantal keer dat een batterij wordt op- en ontladen. We geven je tips hoe je het best om kan gaan met je batterij.

Factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike

Tips om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je e-bike batterij kunnen genieten tijdens je fietsrit. Daarom hebben we hier wat handige tips voor je om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten.

  • Zorg ervoor dat je banden goed op spanning zijn. Op de zijkant van de band zie je hoe hard je band mag zijn, check dit dus regelmatig.

  • Neem geen onnodig gewicht mee. Heb jij bijvoorbeeld overvolle fietstassen terwijl dit niet nodig is, kan je deze beter eerst even legen om vervolgens op de e-bike te stappen

  • Schakel tijdig. Vertrek dus in een lichte versnelling en schakel vervolgens naar een zwaardere versnelling. Vergeet niet weer terug te schakelen wanneer je moet stoppen

  • Controleer regelmatig of je wielen nog vrijlopen. Misschien zit er nog vuil tussen of lopen de remmen een beetje aan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

  • De batterij laadt het meest efficiënt op bij kamertemperatuur. Leg ‘m dus binnen als je de batterij aan de lader legt.

  • Zorg voor een regelmatige update van je e-bike systeem. Natuurlijk zal de dealer dit voor je regelen als je langs komt voor je jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Tips om je actieradius te vergroten

De juiste batterij kiezen voor mijn e-bike

Als je een nieuwe- of vervangende- e-bike wilt aanschaffen is het verstandig om je eerst af te vragen waar je de e-bike voor gaat gebruiken. Gebruik je ‘m voor de korte stukjes? Dan kan je waarschijnlijk wel uit de voeten met een 300Wh batterij. Ga jij de challenge aan om je e-bike voor grotere afstanden zoals woon-werkverkeer te gebruiken? Dan raden wij je aan om een 500 of 625Wh te overwegen. Zo ben je er zeker van dat je altijd kan profiteren van de power die de e-bike je biedt!

Lees meer over de batterij van je e-bike

Veelgestelde vragen over de e-bike batterij

Close-up van Bosch PowerPack 500Wh e-bike accu

Hoe actieradius berekenen?

Zoals je al leest is het berekenen van de actieradius heel lastig. Bosch heeft hiervoor een geavanceerde calculator ontwikkeld. Heb je meer vragen over de actieradius, dan kan je Sparta dealer je hierbij helpen. Of bezoek ons testcenter in Ede, daar kan je e-bikes testen en vragen stellen over de actieradius van een e-bike.

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta dealer in je buurt. 

Test een Sparta bij jou in de buurt