Veelgestelde vragen over e-bike lease

Over e-bike lease

Een leasecontract sluit je altijd via de Sparta-dealer af. Hij kan je het beste adviseren over welke fiets bij jou past en stelt hem precies af op wat je nodig hebt. Zoek een Sparta-dealer bij jou in de buurt.


Wanneer je een fiets op afbetaling koopt, betaal je het bedrag in de afgesproken termijnen, inclusief rente. Je wordt direct eigenaar van de fiets en bent daarom ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en mogelijke pechservice.


Bij het zakelijk leasen van een fiets betaalt je werkgever het maandelijkse leasebedrag en betaal je als werknemer alleen de bijtelling van 7%. De werkgever is contracthouder. Goed om te weten is wel dat een werknemer met een leasefiets voor de kilometers op de fiets geen belastingvrije reiskostenvergoeding ontvangt. In België geldt er geen bijtelling/ Voordeel Alle Aard (VAA) voor salaris/bedrijfsfietsen.


Private lease

Private lease is er voor privépersonen die graag zorgeloos een fiets in hun bezit willen hebben zonder de lasten van een hoge aanschafwaarde en onderhoudskosten. Maar ook als eenmanszaak en via je werkgever kan je een leaseovereenkomst afsluiten. Dit kan zelfs fiscale voordelen hebben.


Zakelijke lease

Bij het zakelijk leasen van een fiets betaalt je werkgever het maandelijkse leasebedrag en betaal je als werknemer alleen de bijtelling van 7%. De werkgever is contracthouder. Goed om te weten is wel dat een werknemer met een leasefiets voor de kilometers op de fiets geen belastingvrije reiskostenvergoeding ontvangt. In België geldt er geen bijtelling/ Voordeel Alle Aard (VAA) voor salaris/bedrijfsfietsen.


De bijtellingsregeling houdt in dat werknemers jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij hun inkomen moeten bijtellen. Betaalt de werknemer een eigen bijdrage, dan wordt de bruto bijtelling van 7% verminderd met de nettobijdrage van de werknemer. Bij private lease betaal je uiteraard geen 7% bijtelling, alleen de leasekosten.


De werkgever en werknemer mogen afspreken de leasekosten te delen. In dat geval betaalt de werkgever x bedrag en wordt het overige bedrag ingehouden op het brutoloon van de werknemer. In andere woorden, het brutoloon wordt dus verminderd met ‘het werknemersdeel’ van de leasekosten. De werkgever blijft de contracthouder.


Als je als eenmanszaak leaset, betaal je de leasekosten via je onderneming. Omdat je zelf ook de berijder van de leasefiets bent is een zakelijke overeenkomst met je onderneming met apart leasecontract voor de leasefiets niet nodig en worden beiden bij de eenmanszaakovereenkomst gecombineerd.

In België wordt er geen Voordeel Alle Aard (VAA) en geen RSZ-bijdragen aangerekend voor salaris/bedrijfsfietsen die voor woon-werkverkeer gebruikt worden.

Bij de teruggave van de btw geldt nog steeds het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). Concreet betekent dit dat de btw bij de aanschaf van een fiets vooraf bij de werkgever afgetrokken mag worden, maar slechts tot het btw-bedrag van de aanschafwaarde van de fiets van € 749,00 inclusief btw.


Voorwaarden lease

Ja, dat mag, maar daarbij is het niet toegestaan om het wiel van de fiets te verwijderen. Dit om mogelijke onbedoelde schade aan of storingen te voorkomen. Het is uiteraard niet nodig om de band zelf te plakken uit te voeren omdat reparaties in het leasecontract zijn inbegrepen.

Bij een 3-jarig leasecontract zijn alle onderhoudskosten en reparaties inbegrepen. De servicebeurt na 3 maanden en onderhoudsbeurten na 12 en 24 maanden ben je verplicht te laten uitvoeren. Hiervoor betaal je niets extra’s. Je wordt voor de beurten opgeroepen via het mailadres dat je hebt opgegeven. De onderhoudsbeurten worden door je leasedealer uitgevoerd. Uiteraard vallen ook ongeplande reparaties, ook als deze in het buitenland uitgevoerd moeten worden, binnen je leasebedrag.

 • Laat de leasemaatschappij op tijd weten wat je wilt doen met je leasecontract, je ontvangt hierover een mail. Doe je dit niet, dan wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd.

 • Verwijder alle door jezelf aangebrachte accessoires als je je leasefiets gaat inleveren.

 • Lever – op de einddatum van het contract - de fiets in bij je dealer.

 • Vergeet niet beide originele fietssleutels in te leveren en de batterijsleutel.

 • De dealer beoordeelt de staat van de fiets.

 • Als er schade is die is ontstaan door nalatigheid of diefstal vallen deze onder het eigen risico. De dealer repareert de schade.

 • Hoe zit het als ik pech onderweg krijg?

 • Ben je verder dan 3 km van je woonadres en kun je echt niet verder fietsen? Dan komen we je ophalen.

 • Plan je reparatie (online) in bij je dealer – of ga bij hem langs.

 • De dealer bevestigt jouw onderhoudsaanvraag.

 • Mocht de reparatie niet binnen 24 uur uitvoerbaar zijn, dan krijg je passend vervangend vervoer

 • Alleen noodzakelijk uitgevoerde reparaties die door de leaserijder in het buitenland zijn betaald kunnen bij Sparta/Accell worden gedeclareerd.

 • Hiervoor moet een factuur met duidelijk omschrijving van de werkzaamheden door de leaserijder kunnen worden overhandigd. Daarnaast moet de volgende info vermeld worden: naam, adres en woonplaats en e-mailadres van de leaserijder.

 • Geplande onderhoudsbeurten (3, 12 en 24 maanden) mogen niet in het buitenland uitgevoerd worden.

Zowel Sparta als onze lease partner Elbuco heeft een privacy statement.

Privacy Statement Sparta

Privacy Statement Elbuco

 • Als het tijd is voor je servicebeurten, ontvang je steeds vanzelf een oproep per mail.

 • Deze mail ontvang je als je contract 3, 12 en 24 maanden loopt.

 • Plan (online) je servicebeurt in bij je dealer.

 • Zorg ervoor dat dit onderhoud uiterlijk 6 weken na de oproep uitgevoerd is. Het laten uitvoeren van servicebeurten is verplicht. Laat je deze beurten niet uitvoeren dan zal gevolgschade door jou, de leaserijder betaald moeten worden. Uiteraard valt ook ongepland onderhoud binnen je leasebedrag.

 • Meld de diefstal bij de politie en zorg ervoor dat je een proces-verbaal ontvangt.

 • Vul het schadeformulier in.

 • Mail dit samen met foto's van de originele fiets- en batterijsleutels waarbij de serienummers goed zichtbaar zijn, naar klantenservice@servicecarecenter.nl. Leasemaatschappij Elbuco zal de diefstal verder met je afhandelen. Bewaar de sleutels voor het geval je deze nog moet opsturen als bewijs. Er geldt een eigen risico van € 50,-.

 • In het geval je niet beide originele of geregistreerde sleutels kunt overleggen zul je in overleg met Elbuco (een deel van) het resterende bedrag van de leasetermijn moeten betalen.

 • Het lopende leasecontract wordt ontbonden.

 • Je kunt bij de dealer direct een nieuw 3-jarig contract afsluiten.

 • De dealer zorgt ervoor dat een nieuwe fiets wordt besteld.

Je kunt de fiets voorzien van extra accessoires. De accessoires moeten gemonteerd en verwijderd kunnen worden zonder dat schade aan de fiets ontstaat. Vóór inlevering van de fiets moeten de accessoires verwijderd worden. Eventuele kosten voor verwijdering van de accessoires zijn voor je eigen rekening.

In de maandtermijn is een cascoverzekering (all risk verzekering) inbegrepen met een mogelijk eigen risico van € 50,- per incident. Of er eigen risico van toepassing is, hangt van het schadegeval af en wordt door de leasemaatschappij bepaald. Ook 24-uurs pechservice in de hele Europese Unie is opgenomen in het maandbedrag. Mogelijke schade als gevolg van slecht huisvaderschap is uiteraard wel voor jouw rekening.

 • Meld de schade bij de dealer en maak een afspraak voor de reparatie

 • Mocht de schade niet gedekt worden door de verzekering vanwege nalatigheid of vandalisme, dan valt deze onder het eigen risico. Als dat het geval is, informeert de dealer jou daar vooraf over. De kosten hiervoor bedragen € 50,-.

Bekijk ook onze andere veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen over e-bikes