Aandrijving van een e-bike

Een riemaandrijving of toch een ketting op je nieuwe elektrische fiets? Twijfel je nog? Op deze pagina leggen we je uit wat je moet weten om een keuze te maken. Lees vooral verder!

Een elektrische fiets met riemaandrijving 

Een elektrische fiets met riemaandrijving is onderhoudsvriendelijk, want een riem gaat langer mee dan een ketting. Bovendien zijn vieze broekspijpen verleden tijd! Wel net zo fijn.  

Verder zijn er veel voordelen van een riemaandrijving (ook wel belt-drive genoemd). Zo loopt een riem stiller dan een ketting, waardoor je een stille ride hebt. Bovendien trap je supersoepel met een e-bike met riemaandrijving, omdat de riem minder weerstand geeft dan een ketting.  

Oftewel; wil jij een stille, soepele en onderhoudsarme e-bike rit? Dan is een e-bike met riemaandrijving jouw perfecte keuze!  

Bekijk alle elektrische fietsen met een riemaandrijving 

Ketting van e-bike A-shine m8b exclusive van Sparta

Een elektrische fiets met ketting 

Als een elektrische fiets met riemaandrijving niet helemaal jouw ding is, zijn er gelukkig nog genoeg e-bikes met een ketting. Deze elektrische fietsen zijn te verdelen in twee categorieën. Er zijn e-bikes met een ketting en een gesloten kettingkast én e-bikes met een derailleur – en dus een open ketting.  

Bekijk alle e-bikes met een kettingaandrijving

Elektrische fiets met gesloten kettingkast 

Als je kiest voor een elektrische fiets met een gesloten kettingkast, kies je voor een onderhouds- en prijsvriendelijke oplossing. Doordat de kettingkast gesloten is, komt er geen vuil tussen de ketting, met als gevolg dat deze langer meegaat. Bovendien kan je zonder problemen je favoriete lichte broek aantrekken, want die zal niet vies worden.  

Elektrische fiets met halfopen/open ketting 

Een elektrische fiets met een open ketting is ook wel een e-bike met derailleurversnelling. Een derailleur is een type versnelling die je vaak terugvindt op de sportievere elektrische fietsen. Een derailleur heeft namelijk een grotere range versnellingen, waardoor je makkelijk erg zwaar of erg licht trapt. Let wel op je broekspijpen bij een open ketting. Want doordat de ketting geolied is, kan deze afgeven!  

Ketting van e-bike A-shine m8b exclusive van Sparta

Zelf verschillende e-bike aandrijvingen ervaren? 

Wil je zelf het verschil ervaren tussen de verschillende aandrijvingen van een elektrische fiets?
Test en ervaar een e-bike met verschillende aandrijvingen bij een lokale Sparta dealer.

Meer over e-bikes testen